Livsstil

Himalaya saltlampe

Jeg har længe gerne ville skrive et indlæg omkring min unikke Himalaya saltlampe. Da den har en helt vild historie, oprindelse og gavnlig effekt på vores sind.

Historien om Himalaya saltlampen

Saltlampen stammer fra det nordlige Pakistan for enden af Himalayabjergene, hvor man har opdaget de smukke saltaflejringer. De stammer fra havet for mange år tilbage, som fordampede for over 250 millioner år siden. Sidenhen har landskabets bevægelse løftet saltet op i bjergene, hvor det ligger 500 meter under jorden. Derfor skal det udgraves for at udvindes til saltlamper. 

Gavnlige effekter på vores sind

Udover saltlampernes interessante historie, har de en masse gavnlige effekter, herindunder når saltkrystallerne bliver varme, reagerer de med det vand, der er i luften og skaber negative ioner, som binder sig til partikler fra støv, røg og elektrosmog(stråling der kommer fra trådløsteknologi og elektricitet) og skaber derved et bedre indeklima.

Farven og gløden idet harmoniske orange lys minder os om solens stråler – en dejlig rolig farve. Som afstresser og opliver sindet. Lamperne hjælper også mod vinterdepression, da lyset afgiver de gule og orange farver, som vi i sær har bruge for om vinteren. Men også om aftenen – for at kunne falde til ro og få hvile og en god søvn.

De helbredsmæssige nyttevirkninger af Himalaya saltlampe omfatter blandt andet:

 • Forbedret vejrtrækning og reduktion af allergier.
 • Færre tilfælde af forkølelse og influenza (pga. færre luftbårne vira)..
 • Forøget afslapning og ro og mindre stress.
 • Forbedret koncentration og forøget arbejdsevne nær elektrisk udstyr som f.eks. computere, printere og TV.
 • Færre tilfælde af hovedpine og migræne.
 • Reduktion af gigtsymptomer.
 • Forbedring af hudlidelser.
 • Nemmere indsovning om aftenen og fastholdelse af god døgnrytme.
 • Generelt forbedret følelse af helbred og almentilstand.

Hvordan virker Himalaya saltlampen? 

Vanddampe cirkulerer hele tiden rundt i luften overalt i vore huse. Fugtigheden bærer på allergener som støv, pollen, skæl fra kæledyr, røgpartikler og bakterier.
Salt er hygroskopisk, hvilket betyder, at det tiltrækker vandmolekyler fra den omgivende luft. En stor saltblok – som en Himalaya saltlampe – tiltrækker særligt meget fugtighed og dermed også de forureningspartikler, der følger med.

Når partiklerne kommer i forbindelse med saltlampen, bliver disse mikroskopiske elementer siddende på saltet i stedet for at svæve rundt i luften, hvor man kan indånde dem. Mens saltlampen langsomt mættes af den fugtighed, den tiltrækker fra luften, udtørres den af varmen fra den lyskilde, der sidder indeni. Således fortsætter den hygroskopiske virkning lige så længe lampen er tændt. Denne varme frigiver også vanddamp. Det vigtigste er, at alle luftbårne forureningspartikler bliver siddende på saltlampen og ikke vender tilbage til den omgivende luft.
En gang imellem – måske 1 – 2 gange om måneden – er det en god idé, at slukke saltlampen en times tid, lade den køle ned og derefter forsigtigt tørre den af med en fugtig klud for at rengøre den for støv og partikler. Resten af tiden skal man bare lade den være tændt og lade den rense luften i rummet.

Personligt bruger jeg  den primært som lampe om aftenen inden jeg skal sove. Fordi normalt LED lys opkvikker mig og gør sådan jeg ikke kan falde i søvn. Efter første nat havde jeg allerede fået mere søvn, ved at have haft lampen tændt inden jeg faldt til ro. Det er virkelig et af mine bedste køb, fordi det er et naturligt middel til at falde hurtigere i søvn samt at sove mere i løbet af natten. Jeg vil til enhver tid hellere anbefale saltlamperne end eksempelvis sovepiller.

8

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Camilla Tromborg
  25. august 2017 at 7:21

  Der er så mange skønne fordele ved lamperne! Jeg købte mig også lige en i går, og jeg elsker den allerede 😀

  • Reply
   Sara Sophie
   26. august 2017 at 17:49

   Kan jeg skam godt forstå 😀

 • Reply
  Frederikke
  13. august 2018 at 22:13

  Hvor har du købt den henne?

  • Reply
   Sara Sophie
   16. august 2018 at 12:05

   Hej Frederikke
   Jeg købte den på lysterapi.dk
   Men hvis du googler Himalaya saltlampe, så kan du kigge lidt rundt efter hvilken størrelse og udseende den skal have 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.