Livsstil

Mindful spisning

Hvordan kan vi bringe glæden, nydelsen og balancen tilbage i vores forhold til mad og spisning – mindful spisning er muligvis svaret!

Overvej lige hvor tit du sidder og laver andre ting imens du spiser – ofte?
Din krop kan ikke gøre flere ting ad gangen. Når vi formår at gøre mange ting på en gang, så gør vi det sikkert, men vores kroppe bliver overbelastet med for meget information og behandler ikke nogen af dem. For dårligt, var? Det er det samme sker, når det kommer til at spise. Spise skal være et ritual, et fristed og et fredeligt øjeblik, som vi giver vores kroppe. Kroppen har brug for at fordøje fødevarer ordentligt. Husk: mad er udgangspunktet for at få vores kroppe til at fungere – så hvorfor ikke prøve 3 enkle trin for at få dig selv ind i mindful spisning?

Planlæg dine måltider:

Du skal sætte tid af til morgenmad, frokost og aftensmad. Med tid menes der “nok tid”. Så du ikke sidder og sluger maden, så det ikke bliver fordøjet ordenligt. At spise er faktisk mere end bare at tygge og sluge. Der sker meget efter spiserøret, der involverer masser af organer, enzymer, tarmbevægelser og bakteriehandlinger. Derfor skal du give dit fordøjelsessystem et stykke tid mellem hver bid. Derudover bør spise tid være computer, tv og mobiltelefonfri, fordi du skal være til stede i øjeblikket. Endnu engang kan din krop ikke gøre to ting på samme tid. Jeg vil gå ind i detaljer om det i de næste par linjer.

Inden og imens du spiser:

Tag en dyb indånding og tag et øjeblik for at slappe hele kroppen af. Alt hvad du har lavet i løbet af dagen – skal du bare lade gå. Du kan komme tilbage til det efter du har spist. Vi har to autonome nervesystemafdelinger, der styrer ufrivillige bevægelser i vores krop: det sympatiske nervesystem (den der vækker din krop, når det tager imod stress eller enhver form for trussel) og den parasympatiske Nervesystem (den, der gør det muligt for din krop at hvile og fordøje, til at opbevare energi, for at få dit reproduktive system til at fungere ordentligt osv.). Begge kan ikke være i gang på samme tid. Derfor, hvis du fokuserer på e-mails eller læser papirer, mens du spiser, er dit parasympatiske system på og forhindrer din krop til faktisk at fordøje den mad spiser.

Smag maden:

Vi har brug for mad til at få vores kroppe til at fungere, men det betyder ikke at maden ikke skal nydes. Giv dig selv tid til at nyde smagen af det du spiser. Ved at fokusere på at bruge alle sanser og optimere nydelsen ved hver eneste bid mad øger man også sine chancer for at blive sensorisk tilfredsstillet, inden man har spist for meget.

1

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.