Vegansk mad

Protein alternativer til kød

Dagens indlæg kommer til at handle om gode altenativer til kød samt protein holdige fødevarer. Grunden til dette er fordi mange tror at den eneste vej til proteiner er igennem kød, men der tager man godt og grundigt fejl. Der er masser af protein i mange andre fødevarer, som man kan erstatte kød med i dagligdagen.

Så her kommer nogle gode protein alternativer til kød:

Ærter

Der er 50 gram i ærter per 2 dl. 

Seitan

Seitan er faktisk en slags hvedekød med masser af struktur, der gør den til et genialt kødfrit alternativ. Du kan selv lave den, eller finde den i specialbutikker. Tempeh er den glutenfri version, som i stedet er lavet af soyabønner. 

Kikærter

Der er 12 gram i 2 dl, som du kan lave lækre falafler eller hummus af.

Kidneybønner

Der er ca. 15 gram protein af 2 dl. Du kan for eksempel lave bøffer med dem.

Nødder

Der er ca. 6 gram protein i en håndfuld nødder, som du for eksempel kan lave en lækker postej af.

Linser

Der er ca. 9 gram protein i en deciliter og der er så mange muligheder man kan bruge linser til – eksempelvis bøffer, suppe og som tilbehør.

Tofu

Tofu er udvundet af den proteinrige sojabønne og indeholder, ligesom de animalske fødevarer, protein af god kvalitet. Desuden indeholder tofu jern, som kroppen bl.a. bruger til at opbygge røde blodlegemer samt store mængder knoglestyrkende calcium. Tofu smager ikke af så meget og anvendes typisk som erstatning for kød i sammenkogte retter. Tofu kan også bruges i f.eks. supper, salater eller wok-retter, ligesom det kan marineres eller grilles.

Quinoa 

Små frø der indeholder 14 gram pr. 100 gram.  Quinoa er et godt alternativ til ris eller bulgur og kan bruges både i salater, supper og bagværk eller som grøntsagstilbehør.

Græskarkerner 

En super proteinkilde. De små frø indeholder 29 gram pr. 100 gram. Kernerne kan spises rå, men smager bedst, hvis de ristes på en tør pande f.eks. med revet muskatnød, hvidløg og chili til en lækker snack, som drys over salater eller i brød.

Grønkål 

Kål generelt er rig på protein, men især grønkål, en portion på 200 gram dækker omkring 15 pct. af dit daglige behov for protein. 

Læs også: Vegansk Tikki Masala

3

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.