Bæredygtighed

Sortering af affald

Sortering af affald og genbrug – to ting jeg er blevet mere bevidst omkring siden jeg begyndte, at leve mere bæredygtigt. Jeg prøver at producere så lidt skrald som muligt – dog fylder mit skrald mere end et lille Mason Jar. Men jeg har reduceret rigtig meget skrald ved at undgå plastik emballage, når jeg handler ind.

Andre tiltag jeg har gjort er, at investere i bæredygtige kompostbare affaldsposer, 100 % komposterbare affaldsposer, helt uden plastik og mikro plast. Derudover har jeg nogle tips til, hvordan man let kan affaldssortere:

Sortering af affald og genbrug – begyndertrin

1. Glas og dåser

Aflever glas, flasker og dåser i  glascontaineren – husk at rengør glasset eller dåsen.

HUSK, at vinduesglas, spejle, el-pærer og lysstofrør ikke må afleveres sammen med almindelige glas og flasker.

De hele flasker skylles og bruges igen, fx til nye drikkevarer. Skårene fra glasset smeltes om til nye glasprodukter, fx til ølflasker eller sildeglas.

Det koster meget energi og råstoffer i form af sand og vand at producere nyt glas. Så når du afleverer glas til genanvendelse, er du med til at spare råstoffer og energi og dermed udledning af CO2.

2. Æggebakker, toiletruller og aviser:

Aflever pap og papir i pap- og papircontainere.

Papiret laves til nyt papir på papirfabrikker. Her opløses returpapiret i vand, og den grød-agtige papirmasse kan derefter laves om til genbrugspapir. Fx avispapir, toiletpapir eller andet genbrugspapir.

Det koster meget energi og råstoffer i form af træ og vand at producere nyt papir. Så når du afleverer papir til genanvendelse, er du med til at spare råstoffer og energi og dermed udledning af CO2.

3. Hård plastik

Skal i plast containeren.

4. Almindelig skrald (blødt plastik, emballage mm)

Smides i en almindelig skraldespand, da der ikke er en sorterings mulighed endnu.

5. Stof og tøj

Til genbrug, tøj-container eller H&M’s tøjindsamling.

6. Kaffekapsler

Nespresso kapsler: kan afleveres i butikken eller indsamles af posten og genanvendes.

7. Kompost

Kompost er kun i tilfælde af at du selv har en kompostspand. Min næste investering bliver en kompostspand.

8. Batterier

Aflever batterier for sig, så vi undgår at skade miljøet. Batterier bør ikke smides i skraldespanden, da de kan udvikle giftig røg på forbrændingen og være årsag til udslip af tungmetaller i naturen.

Husk, at der er mange ”skjulte” batterier i vores hverdag: fx mobiltelefonen, julekortet med lyd, musik-slipset, de blinkende børnesko osv.

Batterier kan afleveres i fx batterikasser i forretningerne, til miljøbilen, på genbrugspladsen eller til storskrald. Enkelte nedgravede skraldespande (i hvert fald i Aarhus) har også en “batteri-sluse”.

0

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.