Bæredygtighed

Tips til en minimalistisk og holdbar garderobe

2016 blev året, hvor jeg fik brudt med forbrugsræset og det første år, hvor jeg virkelig fik brugt alt det, jeg købte. Jeg er hverken blevet antiforbruger eller antimaterialistisk, men jeg er blevet en mere bevidst forbruger.

Jeg elsker stadig at købe tøj, smykker og især ting til hjemmet, men jeg gør det på en mere bevidst måde ved at købe eksempelvis enten kvalitet eller genbrug. Jeg tænker meget over emballage, resourcer og hvor tingene er lavet og under hvilke forhold.

Jeg er forbruger, men jeg tillader mig selv at glæde mig over, at jeg er en bevidst en af slagsen. Jeg siger nej tak til bevidstløst overforbrug. Da jeg behersker mig og vælger med omhu, når jeg er ude at købe ind. Derudover passer jeg rigtig godt på det, jeg i forvejen har.

Læs også: Hvad er minimalisme?

Nedenfor får I mine bedste tips til, hvordan man kreerer en minimalistisk og holdbar garderobe.

Tip 1. Ryd op og ud i din garderobe

Ryd op og ud i din garderobe – behold kun det du bruger reglmæssigt og er glad for.

Statistikker viser at man i realiteten kun bruger 20% af sin garderobe – resten ligger bare ubrugt. I en minimalistisk garderobe vil procenterne være byttet rundt, da man bruger og er glad for stort set alt sit tøj.

Trin-for-trin guide – Sådan rydder du op i din garderobe:

Når du går i gang med at rydde op i din garderobe er det en god ide at have nogle principper og en handleplan. Et godt princip at have i baghovedet er at være kritisk over for hvert enkelt stykke tøj. Tanker som “det kan jo være at jeg igen kan passe den om et år” går ikke. Hvis du ikke længere kan passe det, skal det ud.

Trin 1 – tøm dit klædeskab helt.

Alt tøjet skal ud af skabet inden du går i gang – også dit gamle skiundertøj fra 2007 og hvad du ellers gemmer på.

Trin 2 – opdel dit tøj i kategorier.

Kategoriser dit tøj. Bluser i en bunke, bukser i en anden bunke og t-shirts i en tredje (osv.).

Trin 3 – prøv dit tøj på.

Nu hvor du har fat i alt dit tøj, så tag at prøv det på – især de stykker tøj, som du er lidt i tvivl om. Hvis det nu ikke passer, sidder dårligere end du husker eller det bare ikke længere passer med resten af din garderobe bliver beslutningen jo meget simpel – det skal ud.

Trin 4 – Ryd ud og organiser din nye garderobe.

Nu hvor du sorteret det tøj fra, som du vil af med, kan du begynde at organisere din nye garderobe. Find et godt system, som passer til hvordan du helst ser din garderobe organiseret. Dette afhænger meget af smag, skabets størrelse og antal rum, men systemet skal helst give god intuitiv mening for dig.

Læs også: Smid ud på en bæredygtig måde

Trin 5 – Vær minimalistisk fremadrettet.

Dette er nok det vigtigste trin for  en vellykket gaderobersortering. Husk at være kritisk fremadrettet, når du shopper. Spørg dig selv om du virkelig brug for det?

 

Tip 2. Udvælg nogle grundfarver 

Mine egne grundfarver er sort, hvid og grå og cirka 80% af min garderobe er i disse nuancer. Disse grundfarver hjælper dig, når du shopper – det gør det nemt at mikse dit tøj på kryds og tværs.

 

Tip 3. Udvælg dine garderobeklassikere 

Du skal finde de specifikke typer af beklædning, der altid fungerer for dig – ikke hvad andre fortæller dig du skal gøre.

Det bliver nemmere når du shopper, fordi du ved altid hvad der klæder dig og du ved du kommer til at gå i det fremadrettet.

Hos mig er det skinny-jeans, t-shirts, basis kjoler.

 

Tip 4. Shop lidt men godt

Kvalitet frem for kvantitet, som man siger! Overvej dine køb – da kernen i en minimalistisk garderobe er få, men nøje udvalgt beklædning.
Derudover har tøj i bedre kvalitet en længere holdbarhed som passer godt ind i en holdbar garderobe.

Mit bedste redskab til at dedikere dig selv til kvalitet frem for kvantitet er at stille dig selv disse spørgsmål:

–  føler jeg mig tilpas i tøjet?

– bliver jeg glad, når jeg ser mig selv i spejlet?

–  kan jeg forestille mig, at jeg stadig er glad for det om to år?

–  passer det til minimum to, helst tre, andre ting i min garderobe?

–  siger min mavefornemmelse ja eller nej?

 

Tip 5. Pas godt på dit tøj 

Hvis dit tøj skal holde længe, skal det naturligvis være i god kvalitet og så er det vigtig du passer godt på det ved at følge vaskeanordningerne.

5

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.