Vegansk mad

Vegansk mælkebøtte honning

I foråret og forsommeren pibler det frem med ukrudt, noget ingen er særlig glad for at finde i sin have. Men meget ukrudt gør sig rigtig godt i køkkenet. Hvor man kan lave en masse forskellige lækre sager med dem. De arter af ukrudt jeg tænker på er mælkebøtter, skvalderkål og brændenælder, som er tre klassikere. De er lette at finde i naturen – da der er mange af dem og de er rigtig velsmagende samt sunde!

I dag skal det handle om den lille gule blomst – nemlig mælkebøtten. Her kan du faktisk bruge både blomsten og bladene. Mælkebøtter indeholder dobbelt så meget A-vitamin som spinat derudover indeholder de masser af kalium og andre gode vitaminer og mineraler.

Da jeg ikke spiser honning produceret af bier, måtte jeg jo eksperimentere med min egen “honning”. Jeg havde hørt man kunne lave sirup af mælkebøtter, så jeg tænkte mon ikke man også kunne lave honning af dem. Så jeg tog en tur i Riis Skov og fandt nogle mælkebøtter – og gik derefter i gang.

Her er opskriften på vegansk mælkebøtte honning – jeg kom frem til:

500 g mælkebøtteblomster

2 økologiske citroner

2½ l vand

2 kilo økologisk rørsukker

Fremgangsmåde:

Mælkebøttehovederne og citronerne i skiver, koges i vandet i 10 min.

mælkebøtterne sies fra, først i et dørslag og derefter i gennem et kaffefilter.

Derefter tilsættes rørsukkeret og det koger i ca. 1½ time.

Hvordan smager det så?

Det smager som jeg husker det, endda bedre! – aromatisk, lys, flydende med masser af blomstersmag. Den er meget flydende i forhold almindelig honning. Men det ændre ikke på, at den er vildt lækker og velsmagende. Jeg bruger den både som smørrelse på brød, i the, smoothies og madlavning til at give ekstra sødme eksempelvis i vegansk Tikki Masala, hvor vi ikke kan lide det særlig stærkt – her er den god til at give en rund og sød smag.

10

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.